Avukat Diren Cevahir ŞEN (HDP Bartın Milletvekili Aday Adayı):
Taşeronlaştırma emeğin sömürülmesinde son aşamadır. Elinde emeğinden başka bir şeyi olmayan işçilerin ve emekçilerin hakları özelleştirmelerle gasp edilmektedir. AKP iktidarının başımıza musallat ettiği taşeronluk sistemi işçiyi ikinci kez sömürmektedir. Aldığı maaş zaten emeğinin çok çok altında olan işçiler ya maaşlarını eksik ve kırpılarak almakta ya da aylarca maaş alamamaktadır. Amasra belediyesi 12 aydır bu isçileri çalıştırmıştır da emeklerinin karşılığını ne yapmıştır?
Emin Timur bu isçilerin yüzüne nasıl bakacaktır?
Halk daha güzel bir şehirde yasasın diye geceli gündüzlü çalışan isçilerin emeğinin karşılığı onların 12 aylık maaşlarını gasp etmek midir?
İşçiler ve emekçiler ancak birlikte mücadele ve dayanışma ile haklarını alabileceklerdir. Biz Halkların Demokratik Partisi olarak onların hak mücadelesini saygıyla selamlıyoruz. Birlikte ve direne direne kazanacağız.
Sinan ÇOKSU (HDP Bartın Milletvekili Aday Adayı):4857 sayılı İş Kanunumuzun 34. maddesinde ücreti ödeme gününden itibaren yirmi gün içinde zorunlu nedenler dışında ödenmesi gerektiği tanımlanmıştır.
Ücreti gününde ödenmeyen işçilerin iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınması, toplu grev yapması, gününde ödenmeyen ücretler için güncel kayıplarını alması aklarıdır. Bu işçilerin bu nedenle iş sözleşmeleri çalışmadıkları için feshedilemez ve yerine yeni işçi alınamaz, bu işler başkalarına yaptırılamaz. Çalışma hayatının temel sorunlarından biri olan zamanında ya da tam alınamayan ücretler konusunda 4857 sayılı İş Kanunumuz çalışana bir takım yasal teminat getirmiş ve alternatifler sunmuştur.
Kısaca özetleyecek olursak; 01.01.2009 tarihinden itibaren İşverenler 10 kişinin üzerinde personel çalıştırıyor ise çalıştırdığı işçilerin ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit açılan banka hesapları dışında ödeyemezler. İş Kanunumuzun 32. maddesinde ücretin ödeme zamanı da belirtilerek şöyle denmiştir; “Ücret en geç ayda bir ödenir. İş sözleşmeleri veya toplu iş sözleşmeleri ile ödeme süresi bir haftaya kadar indirilebilir.” Buna göre işveren, işçinin ücretini kanun, iş veya toplu iş sözleşmeleri hükümlerine göre hesaplamak ve zamanında ödemek zorundadır.
4857 sayılı İş Kanunumuzun 34. maddesinde ücreti ödeme gününden itibaren yirmi gün içinde zorunlu nedenler dışında ödenmesi gerektiği tanımlanmıştır.
Bütün bunlara rağmen Amasra Belediyesinde taşeron olarak çalışan işçiler görevlerini 12 ay boyunca maaş alamadıkları halde ifa etmişlerdir. AKP’li belediye kanunlarda işçilere tanınan tüm hakları iktidardan aldığı kuvvetle hiçe saymaktadır.
İşçilerin taşeron kapitalist sömürüye karşı direnişlerini saygıyla selamlıyorum. Bartın genelinde yaşanan tüm taşeronluk uygulamalarında ortaya çıkan bu türden hukuksuzluk ve hak gasplarının bir an önce sona erdirilmesini istiyoruz. İşçilerin zaten yetersiz kadar olan maaşlarıyla oyun oynaması büyük bir ayıptır. Tüm hukuksuzluğa maruz kalan işçilerimizin mücadelelerinde parti olarak yanlarında olacağımızı kamuoyuna duyuruyorum.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bartın İl ÖrgütüBasın, Halkla İlişkiler ve Bilgi İşlem Komisyonu
YORUM EKLE